Jak przygotować idealne pieczone ziemniaki?
Wybór odpowiednich ziemniaków
Zacznijmy od podstaw – od samych ziemniaków. Najlepsze będą te o tzw. średniej skrobi, np. odmiana Irga. Powinny być dobrze umyte, najlepiej pod szorstką szczotką, aby usunąć wszystkie resztki ziemi.
Przygotowanie do pieczenia
Kolejnym krokiem jest przygotowanie do pieczenia. Możemy obierać ziemniaki ze skórki, ale warto pamiętać, że zawiera ona wiele cennych składników. Dlatego też lepiej ją zostawić. Następnie kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki. Mogą to być ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości ziemniaków.
Marynowanie ziemniaków
Idealne pieczone ziemniaki powinny być aromatyczne i dobrze przyprawione. W tym celu trzeba zamarynować je przed pieczeniem. W miseczce mieszamy:
– oliwę z oliwek,
– czosnek przeciśnięty przez praskę,
– sól, pieprz,
– ulubione zioła – np. tymianek, rozmaryn, oregano.
W takiej marynacie maczamy pokrojone ziemniaki i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły je równomiernie.
Pieczenie ziemniaków
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ziemniaka powinien mieć swobodę przestrzeni, aby piec się równomiernie. Pieczemy je przez 40-50 minut, aż będą złociste i chrupiące. Co ok. 20 minut warto je przemieszać, aby nie przywarły do blaszki.
Podawanie ziemniaków
Idealne pieczone ziemniaki podajemy na ciepło, skropione dodatkową oliwą z oliwek. Można posypać je świeżymi ziołami, np. natką pietruszki. Świetnie pasują jako dodatek do mięs czy ryb, a także jako samodzielne danie z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Przygotowanie idealnych pieczonych ziemniaków nie jest trudne, jednak warto zwrócić uwagę na szczegóły. Pysznych pieczonych ziemniaków skosztujesz w restauracji z kuchnią polską w Warszawie. Zapraszamy i smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)