TRYB JASNY/CIEMNY

Prosty tort czekoladowy na urodziny

prosty tort czekoladowy na urodziny

Wydaje ci się, że zrobienie tortu to wyższy poziom cukierniczych zdolności i mnóstwo potrzebnych gadżetów kuchennych? Poznaj nasz przepis na prosty tort czekoladowy i przekonaj się, że to naprawdę nieskomplikowany deser. Jest przepyszny, rozpływa się w ustach i doskonale wygląda, a co najważniejsze – smakuje wszystkim. Skorzystaj z poniższej inspiracji i zachwyć swoich gości domowym tortem!



Składniki na ciasto:

  • 200 g Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 300 g brązowego lub białego cukru
  • 3 jajka
  • 80 ml maślanki lub jogurtu.

Jako masę, którą przełożysz ciasto, wykorzystaj krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis

Dekoracja:

  • 100 g Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160°C (tryb: góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy.

Czekoladę połam na kosteczki, włóż do rondelka razem z masłem i dodaj kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewaj na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Jeśli zesztywnieją przed wymieszaniem na gładką masę, ponownie postaw na ogniu i delikatnie podgrzej.

Mąkę przesiej do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszaj z brązowym cukrem.

Jajka wbij do czystej miski i roztrzep mikserem lub widelcem na jednolitą masę, ale nie ubijaj. Wymieszaj z maślanką lub jogurtem.

Delikatnie wymieszaj łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być nieco twardszy i przypominać skorupkę. Całkowicie ostudź i przekrój na 3 blaty.

Przełożenie i dekoracja:

Przygotuj krem czekoladowy z podanego wyżej przepisu. Przełóż nim ciasto i posmaruj wierzch.

Zrób dekorację: roztop czekoladę i rozsmaruj ją cienką warstwą na desce do krojenia. Po około 1 godzinie powinna lekko stężeć, ale wciąż być wystarczająco miękka, by można było ją formować. Ostrym nożem zrób nieregularne wiórki z czekolady i ułóż je na cieście. Gotowe!

Jak można urozmaicić ten przepis?

Przepis na prosty tort czekoladowy to klasyk, który zawsze się udaje i za którym przepadają prawie wszyscy. Można jednak delikatnie go urozmaicić, dodając do niego na przykład świeże owoce albo warstwę dobrej jakości dżemu. Najlepsze będą truskawki, maliny albo borówki – wystarczy, że pokroisz je na niewielkie kawałki i ułożysz na kremie czekoladowym, przed przykryciem go kolejnym blatem. Dzięki temu ciasto będzie nieco mniej słodkie i zyska owocową świeżość.

Tort, choć wydaje się być skomplikowanym wypiekiem, można przyrządzić naprawdę szybko i bez używania profesjonalnych cukierniczych urządzeń kuchennych. Zaskoczenie i zachwyt w oczach gości – gwarantowane!

Komentarze

Polecam

instagram @dzieckiembadz

Copyright © Dzieckiem bądź