Prosty tort czekoladowy na urodziny
Składniki na ciasto:
- 200 g Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel
- 200 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 300 g brązowego lub białego cukru
- 3 jajka
- 80 ml maślanki lub jogurtu.
Jako masę, którą przełożysz ciasto, wykorzystaj krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany – najprostszy przepis
Dekoracja:
- 100 g Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 160°C (tryb: góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy.
Czekoladę połam na kosteczki, włóż do rondelka razem z masłem i dodaj kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewaj na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Jeśli zesztywnieją przed wymieszaniem na gładką masę, ponownie postaw na ogniu i delikatnie podgrzej.
Mąkę przesiej do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszaj z brązowym cukrem.
Jajka wbij do czystej miski i roztrzep mikserem lub widelcem na jednolitą masę, ale nie ubijaj. Wymieszaj z maślanką lub jogurtem.
Delikatnie wymieszaj łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być nieco twardszy i przypominać skorupkę. Całkowicie ostudź i przekrój na 3 blaty.
Przełożenie i dekoracja:
Przygotuj krem czekoladowy z podanego wyżej przepisu. Przełóż nim ciasto i posmaruj wierzch.
Zrób dekorację: roztop czekoladę i rozsmaruj ją cienką warstwą na desce do krojenia. Po około 1 godzinie powinna lekko stężeć, ale wciąż być wystarczająco miękka, by można było ją formować. Ostrym nożem zrób nieregularne wiórki z czekolady i ułóż je na cieście. Gotowe!
Jak można urozmaicić ten przepis?
Przepis na prosty tort czekoladowy to klasyk, który zawsze się udaje i za którym przepadają prawie wszyscy. Można jednak delikatnie go urozmaicić, dodając do niego na przykład świeże owoce albo warstwę dobrej jakości dżemu. Najlepsze będą truskawki, maliny albo borówki – wystarczy, że pokroisz je na niewielkie kawałki i ułożysz na kremie czekoladowym, przed przykryciem go kolejnym blatem. Dzięki temu ciasto będzie nieco mniej słodkie i zyska owocową świeżość.
Tort, choć wydaje się być skomplikowanym wypiekiem, można przyrządzić naprawdę szybko i bez używania profesjonalnych cukierniczych urządzeń kuchennych. Zaskoczenie i zachwyt w oczach gości – gwarantowane!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)