Jak wykorzystać szklankę mleka w kuchni? - 5 przepisów
Każda pani domu potrafi zrobić bez patrzenia w przepis taką ilość dobrego ciasta naleśnikowego, żeby starczyło dla wszystkich, którzy właśnie na nie czekają. To kwestia doświadczenia. Kiedy jednak dopiero uczysz się robienia naleśników, musisz wiedzieć, podstawą przepisu na dobre ciasto są odpowiednie proporcje składników. Do miski powinny trafić: mleko, mąka, jajko i odrobina soli. Jeśli ciasto jest za gęste, zamiast mleka warto dolać trochę wody gazowanej – to dzięki niej naleśniki będą chrupiące.
Pamiętaj, że ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany i dobrze rozprowadzać się na patelni. Elastyczne ciasto naleśnikowe nie pęka i możesz w nie zawinąć naprawdę sporo nadzienia.
Jeśli jesteś alergikiem i przygotujesz ciasto bez jajek, na bazie napoju roślinnego, a nie mleka, upieczone naleśniki lepiej ułożyć jedne na drugich zamiast nadziewać. Taki stos możesz polać syropem klonowym albo musem owocowym.
Przepis na pyszne i puszyste naleśniki możesz wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Wszystko, co chcesz wiedzieć o przygotowaniu naleśników (na czym i jak długo smażyć naleśniki) znajdziesz w Akademii Smaku - > https://akademiasmaku.pl/porada/jak-zrobic-nalesniki,879
Naleśniki na słodko
Klasyka to naleśniki z twarogiem, serkiem homogenizowanym, dżemem, musem owocowym syropem klonowym czy kremem czekoladowym.
Równie dobre efekty przynosi łączenie różnych składników. Naleśniki posmarowane czekoladą warto podać z plasterkami bananów albo przełamać ich słodycz musem malinowym czy powidłami śliwkowymi. Dżemy, powidła i musy owocowe można dodać do naleśników równocześnie z gęstym jogurtem – tak jest w przypadku naleśników greckich: smarujemy je jogurtem zwijając w kopertę a następnie wierzch smarujemy jogurtem i dżemem.
Do naleśników doskonale nada się rozparzone jabłko – takie samo jak robimy do ryżu, domową frużeliną, czyli żelem owocowym.
Naleśniki na słono
Wielu zwolenników mają także mają także naleśniki wytrawne. Nadzienie do nich wcale nie musi być z mięsa czy kapusty z grzybami – tę odsłonę naleśników nazywamy krokietami. Dużą popularnością cieszą się naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Innym pomysłem na farsz do naleśników jest przygotowanie go z kurczakiem, cukinią, papryką i pieczarkami. Egzamin zdają także pieczarki ze startym żółtym serem oraz cebulką. Klasycznym i zarazem najprostszym wariantem jest przyrządzenie naleśników z szynką i serem. Wystarczy tylko nałożyć do środka upieczonych naleśników po garści startego sera i pokrojonej w kostkę szynki.
Jak zrobić gofry
Mleko wykorzystać można także do zrobienia gofrów. Do ciasta na tradycyjne gofry na słodko potrzebne będą następujące składniki:
- 200g mąki tortowej
- 250ml maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski i dobrze wymieszaj.
- Dodaj cukier, tłuszcz, maślankę oraz żółtka jaj.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj łyżką do masy.
Poczytaj więcej o przygotowaniu wyśmienitych znajdziesz w Akademii Smaku -> https://akademiasmaku.pl/porada/jak-zrobic-gofry,877
Gofry na słodko podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami, czekoladą.
Gofry wytrawne
W tej wersji sprawdzi się następujący przepis na ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
Gofry wytrawne można podawać z warzywami, ziołami, plasterkami awokado, wędzonym łososiem a nawet stworzyć z nich gofrowy sandwich.
A gdzie piąta szklanka…?
Miało być pięć przepisów. Pierwsza szklanka mleka została dodana do ciasta na naleśniki na słodko, druga – na naleśniki na słono. Trzecia szklanka trafiła do klasycznego ciasta na gofry, a czwarta do ciasta na gofry wytrawne. Została jeszcze jedna… Możemy symbolicznie wlać ją do owsianki albo do misy, w której przygotowujesz masę na domowe lody.
Pamiętaj, że termin mleko zgodnie z regulacjami prawnymi odnosić się może wyłącznie do mleka pozyskiwanego od zwierząt. Jednak w przepisach często znajdziesz także termin „mleko roślinne” – potocznie nazywa się tak napój roślinny z owsa, migdałów czy soi, ale także mleko kokosowe. Bez względu na nazwę, każdy z w/w napojów roślinnych oraz mleko nadają się do robienia naleśników i gofrów, generując inny smak i zapach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)