TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto na diecie – czy to możliwe?



Dla niektórych brak kawałka tortu czy ciasta do kawy nie jest większym problemem. Ale są tacy, dla których to największe wyrzeczenie. Szczególnie w towarzystwie, na przyjęciu niełatwo odmówić jest deseru. "Zjedz chociaż jeden kawałek" – zachęcają gospodarze. Niestety, taki "symboliczny" kawałek urodzinowego tortu to potężna dawka cukru.


 Biały cukier po pierwsze jest bardzo kaloryczny, po drugie powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób, które mają problemy z cukrzycą. Poza tym taka bomba kaloryczna powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości i przejedzenia. Czy wobec tego należy kategorycznie odmówić sobie słodyczy?
Absolutnie nie, można przestawić się na ciasta bez dodatku cukru, które zachowują wszystkie walory smakowe "normalnych" słodkości, a nie zawierają w ogóle szkodliwego białego cukru.

Gdzie można spróbować ciasta bez dodatku cukru?

Niejestemzcukru.pl to warszawska cukiernia wyspecjalizowana w słodyczach, dla tych, którzy dbają o zdrowie i przestrzegają diety. Można tutaj kupić między innymi torty i ciasta bez dodatku cukru, batoniki, ciasteczka, pączki, bezy i słodkie pieczywo. Specjalne słodkości przeznaczone są dla wegan, osób przestrzegających diety bez cukru, a także zwolenników diety keto. Jeśli ktoś nie wierzy jak dobre mogą być zdrowe słodycze można ich spróbować na miejscu, w kawiarni. Niejestemzcukru.pl proponuje również słodycze na indywidualne zamówienia. Przed zakupem można skonsultować ich skład i wspólnie ze specjalistą dobrać najwłaściwsze dla siebie składniki.
Nawet alergicy mogą liczyć na pomoc i skomponowanie specjalnego deseru pozbawionego konkretnych alergenów.

Czy ciasta bez dodatku cukru są smaczne?

Ci, którzy twierdzą, że słodycze bez białego cukru smakują gorzej po prostu ich nie próbowali. Wypieki słodzone są zamiennikami – erytrytolem, który ma zerowy indeks glikemiczny oraz dosładzane w sposób całkowicie naturalny używając owoców – bananów, mango czy daktyli. W ten sposób jesteśmy w stanie zaproponować nie tylko ciasta, tarty czy torty owocowe, ale również te kojarzące się z pokaźną ilością cukru takie jak brownie, sernik, klasyczna szarlotka, ciasto czekoladowe czy torcik o smaku rafaello. Na pewno nie odbiegają jakością od "oryginału", a może sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Są aromatyczne, pyszne, a zarazem bardzo lekkie. Zjedzenie nawet dużej porcji ciasta bez dodatku cukru to wielka przyjemność bez żadnych przykrych dla zdrowia konsekwencji.

Komentarze

Polecam

instagram @dzieckiembadz

Copyright © Dzieckiem bądź