Jak przygotować Rafaello w domu?
Jeśli uwielbiasz Rafaello, najprostszym rozwiązaniem będzie kupienie go w sklepie lub, jeszcze lepiej, w zaufanej cukierni. Druga opcja naszym zdaniem jest dużo lepsza, ponieważ słodycz zostanie przygotowana z wysokiej jakości produktów, stylowo udekorowanych i zapakowanych.
Rafaello - trudno szukać bardziej eleganckiego deseru
Oryginalny cukierek Raffaello, stworzony w 1990 roku przez Pietro Ferrero, wyróżnia się tym, że dzięki swojej strukturze wafla nie topi się w wysokich temperaturach. Utalentowanym cukiernikom z Tortowni na Bema udało się rozgryźć tajemnicę i przygotować niesamowicie pyszne, pięknie się prezentujące i dodatkowo stworzone z najlepszych składników Rafaello.
Spróbować je można na miejscu, w cukierni lub zamówić na wynos. Poznaj więcej szczegółów oferty Tortowni na Bema, w której zamówisz nie tylko przepyszne Rafaello, ale także inne ciasteczka i torty, takie jak Milky Way, Pijana wiśnia, Miodownik klasyczny i wiele innych.
Jak przygotować Raffaello w domu?
Oczywiście przygotowanie Rafaello w domu jest możliwe. Wystarczy parę prostych składników i odrobina wolnego czasu. Ale by domowe Rafaello wyglądało równie efektownie jak kupne, trzeba też trochę treningu. Zawsze jednak warto spróbować!
Do przygotowania Rafaello potrzebne są tylko cztery składniki (można pominąć cukier waniliowy) i około pół godziny czasu. Zastyganie masy cukierniczej zajmuje wprawdzie około dwunastu godzin, ale można przygotować ją wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Ważne jest, aby używać produktów wysokiej jakości - masło z naturalnej śmietany i dobre mleko skondensowane, bez dodatków roślinnych. Jeśli będziesz ściśle trzymać się przepisu, otrzymasz pyszny deser, który będzie godną ozdobą świątecznego stołu.
Jakich składników będziesz potrzebować?
Zanim zaczniesz przygotowywać Rafaello, zadbaj o właściwe składniki. A będziesz potrzebować:
-
masło - 250 g;
-
mleko skondensowane - 380 g;
-
cukier waniliowy - 1 łyżeczka;
-
obrane migdały - 100 g;
-
wiórki kokosowe - 250 g + 100 g do kruszenia słodyczy.
Przygotowanie Rafaello
Pracę podziel na kilka etapów, nie pominiesz wówczas żadnego ważnego szczegółu.
Etap wstępny
Zacznij od przygotowania składników. Pokrój masło w drobną kostkę i umieść w misce, pozostawiając na 30 minut, aby zmiękło. Jeśli mleko skondensowane znajdowało się w lodówce, wyjmij je wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Ubijanie masy
Ubij zmiękczone masło mikserem na puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawaj mleko skondensowane, wciąż ubijając na średnich obrotach.
Aromat
Na tym etapie dodaj cukier też waniliowy i ponownie ubij masę. Na koniec wrzuć wiórki kokosowe i całość dobrze wymieszaj. Umieść masę w lodówce na 12 godzin, aby zastygła.
Przygotowanie migdałów
W międzyczasie przygotuj migdały. Zanurz je we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie natychmiast przenieś do lodowatej wody. Obierz ziarna i lekko wysusz w piekarniku w temperaturze 140-150°C, ale w taki sposób, by zachowały jasny kolor.
Formowanie cukierków
Gdy masa stwardnieje, uformuj małe, spłaszczone kulki i umieść migdał na środku każdej z nich. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę mleka w proszku, zmielonych migdałów lub wiórki kokosowe. Rozpłaszczone ciastka zwijaj w kulki, tak, by migdał był w środku i obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Do momentu podania gotowe Rafaello należy przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)