TRYB JASNY/CIEMNY

Kiedy jeść kaszki? Przydatne pomysły na wykorzystanie kaszek w kuchni

kaszki


Naturalna kaszka stworzona z ekologicznych zbóż to produkt warty uwagi nie tylko w domach, w których mieszkają małe dzieci. Pełnoziarniste zboża są podstawą zdrowej diety na każdym etapie rozwoju. Tradycyjna kaszka będzie zatem doskonałą propozycją na posiłek dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie kaszek, poznaj nasze propozycje.

Pożywne śniadanie na zabiegany poranek

Poranki w dni powszednie w wielu domach kojarzą się z pośpiechem. Od momentu, gdy dzwoni budzik, liczy się każda chwila. Cała rodzina prowadzi wyścig z czasem, by zdążyć do przedszkola, szkoły oraz pracy. Śniadanie w takiej sytuacji często schodzi na dalszy plan. Pierwszy posiłek dnia jest jednak bardzo ważny i warto postarać się, by był wartościowy. Zadbaj o to, by żaden członek Twojej rodziny nie wyszedł z domu z pustym brzuchem. W tym celu możesz przygotować tradycyjną kaszkę, którą ugotujesz w 2-3 minuty. Dodaj do niej owoce liofilizowane – dzięki nim śniadanie nabierze smaku. Innym pomysłem jest wykorzystanie kaszki do stworzenia zbożowego smoothie, które można spożyć nawet w biegu, na przykład w drodze na przystanek.

Spokojne rodzinne śniadanie w dni wolne

Początek dnia zupełnie inaczej wygląda w weekendy i dni wolne. Cała rodzina może wówczas zasiąść przy stole i wspólnie celebrować poranek, bo nikomu nigdzie się nie spieszy. I w tym przypadku sprawdzi się kaszka zbożowa. Przygotuj kaszkę na mleku lub ulubionym napoju roślinnym. Taką bazę śniadaniową możesz udekorować owocami – świeżymi oraz liofilizowanymi, domową konfiturą lub pastą orzechową. Całość posyp kakao, wiórkami kokosowymi albo startą gorzką czekoladą.

Kaszka nie tylko na słodko, czyli wytrawne śniadanie o niebanalnym smaku

Jeśli Twoja rodzina nie przepada za śniadaniami na słodko, przygotuj kaszkę wytrawną. Może to być korzenna kaszka z imbirem, kurkumą oraz liofilizowaną dynią, zielona kaszka z liofilizowanym szpinakiem z dodatkiem pomidorów lub pełna witamin i zdrowych tłuszczy kaszka z liofilizowanym burakiem, pastą z orzechów włoskich oraz twarogiem lub serem feta.

Ciasto naleśnikowe z kaszką, czyli przepis na pyszny podwieczorek lub kolację

Tradycyjnych kaszek nie musisz wykorzystywać wyłącznie do tworzenia śniadań. Przygotujesz z nich również pyszne naleśniki, które cała rodzina zje ze smakiem. Po prostu zamiast mąki dodaj do ciasta wybraną kaszkę pełnoziarnistą. Te zdrowe i pyszne naleśniki można serwować w wersji słodkiej albo wytrawnej. W obu wydaniach sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i główny posiłek.

Tradycyjne niedzielne ciasto z twistem

Twój dom w każdą niedzielę pachnie własnoręcznie przygotowanymi wypiekami? Jeśli zależy Ci na tym, by ciasta były nie tylko smaczne, lecz także pożywne, również w tym przypadku zwykłą mąkę możesz zastąpić kaszką. W ten sposób przygotujesz na przykład sernik, jabłecznik lub placek ze śliwkami. Z udziałem ekologicznej kaszki może powstać nawet biszkopt na tort urodzinowy!

Komentarze

Polecam

instagram @dzieckiembadz

Copyright © Dzieckiem bądź