TRYB JASNY/CIEMNY

Magia sezonowych warzyw i owoców – co podawać dziecku zimą, aby zachowało odporność?

Magia sezonowych warzyw i owoców – co podawać dziecku zimą, aby zachowało odporność?


Zimą w naszej diecie bardzo często brakuje odpowiednich witamin. I trudno się temu dziwić – owoce i warzywa kojarzą się w końcu w naszym kraju przede wszystkim z latem i wiosną. Zimą na rynku jest znacznie mniej dostępnych owoców i warzyw, które można zbierać lokalnie, częściej pojawiają się za to te egzotyczne, które również mogą być doskonałym źródłem witamin. Jakie zimowe warzywa i owoce będą najlepsze na odporność? Które z nich warto włączyć do diety dziecka? Podpowiadamy!


Jakie owoce sezonowe podawać dziecku zimą? 

Owoce, które warto włączyć zimą do diety dziecka to przede wszystkim jabłka oraz gruszki. Możliwości ich wykorzystania są bardzo różnorodne – jeśli dziecko nie ma ochoty jeść surowych owoców, można z nich ugotować pyszny kompot, dodać do owsianki, przygotować z nich mus czy wymyślić jeszcze inny sposób na włączenie ich do diety. Jabłka bogate są między innymi w witaminę C, która skutecznie chroni układ immunologiczny dziecka zimą, jeszcze zanim wystąpią ewentualne problemy związane z obniżoną odpornością. Zawierają też dużo błonnika, dzięki czemu usprawniają pracę układu pokarmowego, którego dobrostan ma duże znaczenie dla odporności. Podobnie jest z gruszkami – duża ilość błonnika sprawia, że owoce te pomagają zadbać o zdrowie jelit. Zawierają także witaminę C oraz K, która nie tylko wspiera odporność organizmu, ale jest także potrzebna, aby zachować zdrowe kości. 

Wśród spożywanych zimą owoców nie może zabraknąć także mandarynek i pomarańczy. Są one źródłami witaminy C, dzięki czemu mają właściwości antyoksydacyjne. Walcząc z nadmierną produkcją wolnych rodników, witamina C przeciwdziała również powstawaniu stanów zapalnych, dzięki czemu dłużej można cieszyć się dobrym zdrowiem. 

Jakie warzywa sezonowe zimą będą najlepszym wyborem? 

Zimą warto sięgać przede wszystkim po takie warzywa sezonowe jak marchew, która zawiera dużo witaminy A, wzmacniającej układ immunologiczny i wspierającej odporność dziecka. W zimowej diecie malucha świetnie sprawdzą się także buraki, które poprawiają krążenie krwi oraz wpływają pozytywnie na dotlenienie mięśni. To bardzo ważne, gdyż zimą z reguły dzieci mają mniej ruchu na co dzień. Świetnymi warzywami do spożywania zimą są również kiszonki – podając je dziecku, zadbasz o mikroflorę jego jelit, która jest bardzo istotna dla zachowania wysokiej odporności. 

Czy warto jeść mrożone owoce? 

Niektórzy sądzą, że mrożone owoce są niezdrowe i nie powinny stanowić zastępstwa dla świeżych warzyw i owoców. Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna. Mrożenie jest świetnym sposobem na to, aby zebrane owoce zachowały swój kolor, smak, a przede wszystkim wartości odżywcze. Straty witamin są w przypadku mrożonych owoców i warzyw mniejsze, niż ma to miejsce na przykład w przypadku świeżych produktów, które są przechowywane dłużej niż kilka dni. Zawartość witaminy C w produktach zaczyna bowiem spadać po ich zebraniu, a mrożenie zapobiega temu procesowi. Dlatego mrożone owoce to doskonały sposób na to, aby zachować wartości produktów na dłużej i mieć łatwy dostęp do dużej dawki witamin nawet w zimowych miesiącach. 

Warzywa i owoce sezonowe oraz mrożone pomagają zadbać o kondycję układu immunologicznego dziecka zimą. W tym okresie z pewnością przyda się także syrop dla dzieci na odporność Zatogrip, który wspiera trening odporności oraz układ oddechowy, co jest bardzo ważne, szczególnie wtedy, gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza! 

Źródła: 

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Mrożonki. Czy warto uwzględniać je w diecie?, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/mrozonki-czy-warto-uwzgledniac-je-w-diecie/. 

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu, Wspieranie odporności dietą, https://www.gov.pl/web/wsse-wroclaw/wspieranie-odpornosci-dieta. 

Komentarze

Polecam

instagram @dzieckiembadz

Copyright © Dzieckiem bądź