TRYB JASNY/CIEMNY

REKLAMA OBRAZKOWA

REKLAMA OBRAZKOWA

REKLAMA HTML


Jak kształtować dietę rosnącego dziecka?


Dieta małych dzieci, które intensywnie się rozwijają to temat rzeka. Ale trzeba podejść do niego wyjątkowo poważnie, bo od tego jak karmimy dziecko i jakie nawyki żywieniowe w nim wyrabiamy, zależy jego zdrowie w przyszłości.



Pierwsze trzy lata są kluczowe w odżywianiu


Pierwsze tysiąc dni to czas, kiedy maluch rozwija się niezwykle intensywnie. Intensywnie rozwija się jego mózg i w tym czasie zwiększa wagę czterokrotnie. Układ odpornościowy kształtuje się mocno w pierwszych dwóch latach życia i właśnie wtedy tworzy się tzw. mikrobiota jelitowa. Biorąc pod uwagę fakt, że w jelitach znajduje się aż 70% komórek odpornościowych, można wysnuć oczywiste wnioski, jak bardzo odżywianie wpływa na odporność. Układ pokarmowy u dziecka dojrzewa i w wieku trzech lat osiąga podobne działanie jak u dorosłych. Procesy metaboliczne w pierwszych trzech latach niejako się programują, ustala się kontrola apetytu i równowaga energetyczna. W wieku 13-36 miesięcy dziecku kształtują są nawyki żywieniowe. Dlatego właśnie warto skoncentrować się na tym okresie, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój.

Jakie zasady przyjąć przy odżywianiu małych dzieci?


Przede wszystkim, należy zadbać o bezpieczeństwo i jakość żywności. Trzeba wybierać składniki najwyższej jakości,  zadbać o ich odpowiednią obróbkę termiczną, jak również o dokładne mycie i obieranie w przypadku warzyw i owoców.

Ważna sprawa to dawkowanie witaminy D i to najlepiej dzięki odpowiednio dobranym składnikom takim jak: tłuste ryby morskie, produkty wzbogacone witaminą D jak na przykład kaszki lub witamina D w kroplach.

Regularność posiłków i ich odpowiednia wartość energetyczna są niezmiernie ważne. Maluch potrzebuje energii i składników odżywczych, powinien dostawać trzy główne posiłki i dwa dodatkowe oraz pić dużo wody. Dopajanie jest szczególnie ważne, bo dziecko musi regularnie pić, najlepiej przegotowaną wodę. Z czasem proponujemy dziecku soki, lekkie herbatki i ogólnie uczymy go picia napojów ciepłych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To też pewnego rodzaju nawyk, o którym rodzice zapominają, stąd widzi się wiele dzieci pijących jedynie letnią wodę. 

Oczywiście unikamy cukru i soli, na ile tylko się da. Cukier to ryzyko próchnicy i nadwagi, a sól z kolei może zwiększać ryzyko nadciśnienia w przyszłości.

Jak najwięcej warzyw i owoców w odpowiednich ilościach w diecie dziecka to absolutna podstawa, bo znajdują się one na szczycie piramidy żywieniowej. Im więcej rodzajów warzyw dziecko zjada, tym lepiej. 

Proponuj nowe potrawy i wykazuj cierpliwość


Może nie wspomina się o tym często, ale powinniśmy dziecku proponować różnorodne potrawy np. papki dla dzieci i uczyć go próbowania nowości. Podobno jeśli podamy daną potrawę kilkanaście razy i dziecko odmówi, można stwierdzić, że naprawdę za nią nie przepada, dlatego warto choć próbować. Co nie zmienia faktu, że im więcej dziecko próbuje nowych potraw i smaków, tym większa szansa, że w przyszłości będzie bardziej otwarte na nowe smaki.

Tutaj trzeba wykazać się cierpliwością w propozycjach podania, bo np. dziecko może nie lubić zielonego ogórka ani kiszonego, ale mizerię już tak. Tak samo dziecko może nie akceptować startej marchewki, ale w kawałkach już tak.

Dobrze jest eksperymentować z jednym warzywem na wiele różnych sposobów, a być może któryś przypadnie dziecku do gustu. To samo oczywiście dotyczy innych produktów np. pieczywa. Maluch odmawia chleba? Zaproponuj mu grzankę. Nie lubi jajek na twardo? Z pewnością nie odmówi jajka na miękko i jajecznicy.

Komentarze


Polecam


Copyright © Dzieckiem bądź